Проверка на РИОСВ- Варна установи паркирани леки автомобили, кемпери и каравани върху дюни на морски плаж "Крапец - Север", който които попада в границите на защитена зона.

Оказва се част от собствениците на автомобилите са били запознати със статута на територията и с режимите ѝ на опазване. Те са повторно предупредени за административно-наказателната отговорност, която носят съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Информационни табели, указващи режимите на опазване на защитената зона и произтичащите от тях забрани обаче липсват. От РИОСВ-Варна информират, че предстои да бъдат изработени и поставени.

По време на проверката е обходен и морски плаж "Космос", който също попада в границите на Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна BG0000154 "Езеро Дуранкулак".

Там не са установени нарушители, къмпингуващи върху дюните до плажната ивица. Причина за това обаче най-вероятно са поставените преди месец информационни табели, указващи защитения характер на местообитанието. Те са в добро състояние и ненарушена цялост, посочват от Регионалната екоинспекция.

В акцията инициирана от МОСВ На 12 септември взеха участие още областният управител на област Добрич Йорданка Костадинова, директорът на Басейнова дирекция "Черноморски район"- Явор Димитиров, служители към РУ на МВР - Каварна и др. Водещи проверката бяха служители от сектор "Престъпления против околната среда", отдел "Икономическа полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

Руснак паркира джипа си върху дюните на плаж край Созопол

Руснак паркира джипа си върху дюните на плаж край Созопол

Грози го до 3000 лв. глоба