Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков от днес е на работа. Той излезе в отпуск след проверката на ДАНС в общината, когато беше задържан с подкуп заместник-кмета Алексей Зелов, съобщава БНР. Пред журналисти кметът отказа коментар за случилото се, като се позова на следствената тайна.

Припомняме, Софийска градска прокуратура в сряда привлече като обвиняем заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов. Той е задържан за срок до 72 часа, като се очаква в следващите дни спрямо него да бъде отправено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража". Вчера стана ясно още, че кметът Димитър Стойков е излязъл в отпуск до края на седмицата. Заповедта била подписана именно на  22 април, вторник, когато е проведена и акцията на ДАНС в общината, но влизаща в срок от 23 април.

По-късно днес обаче се наложи кметът да говори пред общинските съветници, които гласуваха той да бъде изслушан заради проверката на ДАНС. Пред тях Стойков беше лаконичен и заяви, че проверката не касае работата на общинска администрация, нито пък ще донесе някакви негативни тенденции или финансови санкции на община Плевен.

Веднага след неговите думи опозицията взе думата. Георг Спартански от БНД заяви, че този случай ще даде тежки отражения върху бъдещото развитие на Плевен. Този случай е поредната срамна брънка в една дълга верига от безобразия, които в продължение на  две години и половина се вършеха в община Плевен, смята Спартански.
Пенчо Карагьозов от БСП нарече случая скандален и поиска политическа оценка на ситуацията от всички политически сили.

Заради задържането с подкуп на Алексей Зелов, по време на редовното си заседание десните и левите политически сили в плевенския местен парламент поискаха оставката на градоначалника.