Министерството на туризма извърши проверки за установяване на нелоялни практики при организираните пътувания на ГКПП "Капитан Андреево", съобщават от ведомството. Проверени са 32 автобуса, пристигащи у нас от Турция.

По време на проверката, проведена на 1 май, бе установено, че всичките 32 автобуса превозват туристи на организирани туристически пътувания. Трима туроператори не са представени ваучерите на туристите. От тях ще бъде изискано да ги представят в Комисията за защита на потребителите.

Проверката на МТ показа, че осем от автобусите са без сключени договори с пътниците. За един от автобусите не е предоставено удостоверение за извършване на туроператорска дейност. Установени са и 3 случая на липса на договор между превозвача и туроператорите.

Проверка бе извършена и на 2 лица, които са представили на проверяващите идентификационните си карти, като са удостоверили регламентирано извършване на професията "екскурзовод". При един от автобусите беше установено, че не е представена застраховката "Отговорност на туроператора" и тя не е била въведена в Националния туристически регистър (НТР).

При един от туроператорите е установена нелоялна търговска практика - табелата за превоз, обозначаваща организатора на екскурзията, не отговаряше на неговото име.

При проверката на 32-та автобуса ИА "Автомобилна администрация" са съставени общо 5 акта за установяване на административно нарушение.

Проверки на "Капитан Андреево" срещу нелегални екскурзии

Проверки на "Капитан Андреево" срещу нелегални екскурзии

Проверени са 15 автобуса, установено е едно нарушение