Язовирът под село Трояново е със скъсана стена. Това заяви кметът на селото Андон Николов. Водоемът се намира под Трояново и не засяга населеното място. В селото обаче има поне 12 наводнени къщи от приливна вълна, която заляла къщите през нощта. По думите на Николов водата идва от горските склонове над селото.  

Скъсана е и дигата на река Русокастренска, което е наложило всички жители на село Тръстиково да бъдат евакуирани.

Към момента се проверяват 8 язовира за скъсани язовирни стени. По данни от Информационната система за управление на риска от наводнения на Община Бургас, река Изворска е достигнала опасното ниво от над 260 см. Река Маринка също е опасно пълноводна. В "червената" зона е и язовир "Домус орман 1".

Местните жители в община Камено разказват, че в 2 часа през нощта къщите им са били залети от приливна вълна, най-вероятно от скъсана стена на водоем в района. "От 2.30 часа сме на крак, без ток, в страх... Нещо се е скъсало, някакъв язовир. Приижда отнякъде вода по нивите и не можем да разберем откъде е", обясниха пред БНР бедстващи хора.

Трима души са загинали при наводнението в област Бургас през тази нощ. Двама души са починали в село Полски извор и един човек в село Равнец. По първоначални данни става въпрос за две жени и един мъж. Това заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков на извънреден брифинг за случващото се в областта.
Един човек от село Полски извор се издирва.

В област Бургас е обявено частично бедствено положение. Още през нощта обаче беше обявено бедствено положение в община Камено, където положението е най-тежко. Най-сериозните поражения са в селата Полски извор и Черни връх, намиращи се в община Камено, и в село Равнец в община Бургас.

Областният управител на Бургас посочи още, че на много места в областта пътната настилка е повредена. "Има автомобили, които са били отнесени от водната стихия, но за хората вътре получихме информация, че са спасени, евакуирани са", допълни Чолаков.

Към 9 часа е получен сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево - наводнен е площадът. Към момента нивото на водата продължава застрашително да се покачва.

Високите приливни вълни са залели пътища и жилищни постройки и в селата Ливада и Тръстиково. Частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали Долно Езерово, Горно Езерово, Лозово, както и в селата Маринка и Извор.

Има населени места без електричество - селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Екипи на ЕВН са на място, но трудно достигнат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването.

Валежите продължават

Валежите продължават

Ветрове придружават валежиите

Наводнени и непроходими са пътищата с. Извор -с. Зидарово, община Созопол и пътят Бургас- Средец, в отсечките Меден Рудник - село Черни връх и Полски извор -Тръстиково. Движението там е преустановено заради разрушен мост. Затворен е и пътят кв. Долно Езерово - село Братово.

Към 12.00 часa в спасителните действия след проливните валежи са се включили 8 пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход "Амфибия" от РДПБЗН - Бургас и Варна. В действията участват общо 64 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението".

В община Карнобат екипи на пожарната са се отзовали на 9 сигнала, работата по които вече е приключила. 

Две училища в Бургаско няма да работят

Две училища в Бургаско няма да работят

В село Равнец и квартал "Долно Езерово"

За област Бургас е обявен и код червено за предстоящи обилни дъждове. Най-високият предупредителен код идва след като през нощта валежите вКарнобат са достигнали над 100 литра на квадратен метър. От началото на валежите там са паднали цели 178 литра на квадратен метър.