Районната здравна каса във Велико Търново започва проверка в общинската болница в Павликени след инцидента със забравената пациентка, която престоя 6 часа заключена в скенер, съобщават от "24 часа".

Припомняме, за случая се разбра едва днес, въпреки че той е от 7 октомври.

70-годишната жена била приета с белодробно заболяване, но поради липса на подобрение я изпратили на скенер.

След приключване на изследването обаче пациентката била забравена от рентгеновата лаборантка на повдигнатото легло на томографа, от което не можела да слезе.

Около 15.00 ч. персоналът на отделението си тръгнал и заключил помещенията. Междувременно дежурна сестра установила, че пациентката не е в болничната си стая и започнали да я търсят. След като не успели да я открият, позвънили на близките й и сигнализирали в полицията. Едва след 18.00 ч. дежурна рентгенова лаборантка я открила все още в скенера.

Лаборант забрави пациент в скенер за 6 часа

Лаборант забрави пациент в скенер за 6 часа

Роднините на 70-годишнта жена я обявили за издирване

Управителката на болницата д-р Ренета Кръстева увери, че апаратът е бил изключен и тя не е била подложена на опасно облъчване.

Тя обясни, че веднага е поискала писмени обяснения от всички, които са били по график на работа. По нейни думи виновната рентгенова лаборантка ще бъде наказана със забележка и ще бъде лишена от допълнително материално стимулиране за няколко месеца. Служителката е била изпратена принудително в отпуск.

За да се предотвратят подобни инциденти, изследваните на скенер в Павликени вече получават звънец, с който да сигнализират веднага.

За случая е сезирана и прокуратурата, а близките възнамеряват да съдят болницата.