Кметът на Асеновград Христо Грудев и представители на отдела за закрила на детето ще направят проверка в дома за деца „Таньо войвода".

"Необходимо е да се увеличи броят на персонала в Дом „Таньо войвода", за да се подобрят грижите за децата там", каза кметът Грудев, цитиран от Радио Пловдив.

По думите му в момента в Дома има 58 деца, за които се грижат 24 човека персонал.
Капацитетът на дома е общо за 69 деца.

Грудев посочи, че не е достатъчно децата само да бъдат нахранени и облечени, необходима е и социална грижа за тях.

По думите му, децата не могат да бъдат държани непрекъснато зад оградата.

В деня на инцидента е имало двама дежурни възпитатели за близо 40 деца, каза още Грудев. Още в събота той лично е посетил пострадалото момиченце в болницата и е констатирал, че то е с добри показатели.

От тази сутрин е информацията му, че няма влошаване в състоянието на Минка и тя върви към оздравяване.

На въпрос трябва ли да има наказани за нещастния случай, Христо Грудав заяви, че ще има проверка, ще се види дали някой нещо е можел да направи, но не го е направил, и едва тогава - ако е необходимо, ще има санкции.

Що се отнася до готовността община Асеновград да помогне за увеличаване щата на Дом „Таньо войвода", кметът подчерта, че е необходимо и одобрението на правителството.

Припомняме, в събота 8-годишната  Минка Дъбова беше затисната от капак на контейнер, докато изхвърляла боклука. Екип от охранителна фирма "Теразини", който се намирал на близо помогнал на детето и сигнализирал в Бърза помощ и полицията. 

Детето изпадна в кома и беше настанено в болница с опасност за живота.

От вчера Минка вече е контактна.

Прокуратурата също ще започне проверка, за да бъде установено чия е вината за случилото се и защо момиченцето се е озовало безпрепятствено извън оградата на социалното заведение.

Работата по изясняване на всички обстоятелства около нещастния инцидент продължава.