За вероятна кражба на ток във варненското село Белоградец сигнализира читател на news.bg.

По негова информация всеки понеделник и петък след работно време, както и по цял ден в събота и неделя на електрическо табло в селото се закачва кабел, който през останалото време стои скрит между камъните под бетонния стълб.

Читателят ни уточнява, че неколкократно са били подавани сигнали за това до електроразпределителното дружество, отговарящо за областта - ЕНЕРГО-ПРО. Той твърди, че от Електроразпределение Север нямали работещи служители през нощта, както и през почивните дни, поради което все още не е извършена проверка на място и кражбата на ток продължава. 

Подателят на сигнала посочва, че много от жителите на Белоградец знаят за извъшващата се кражба и настояват въпросното табло да бъде подменено. До момента обаче енергодружеството не е предприело никакви мерки, тъй като по информация на читателя ни, за да може да бъде наложена глоба, трябва при проверка да се установи, че действително има закачен кабел на таблото.

Екипът ни се обърна към ЕНЕРГО-ПРО за повече информация.

От електроразпределителното дружество съобщиха, че негови екипи вече са извършвали неколкократни проверки както в работни, така и в почивни дни, при които е било регистрирано нарушение.

От ЕНЕРГО-ПРО уверяват, че вече са предприели мерки както за информиране на отговорните институции, така и за предотвратяване на възможностите за кражби на ток в селото.

Те посочват и че през последните години се наблюдава промяна в съдебната практика. По данни на дружеството за периода 2015-2018 г. в Североизточна България са осъдени 646 души за кражба на ток. 13 от тях са с ефективни присъди, 182 са с условни, а останалите са наказани с пробация.