Проверяват столична болница след като пациент почина, минути след като беше изписан от болницата, предаде БНР.

За случая стана ясно от публикация в социалните мрежи, в която се посочва, че пациент на Пета градска болница в София е колабирал пред лечебното заведение малко след като е бил изписан, и нито от болницата, нито от Спешна помощ са реагирали своевременно, поради което мъжът е починал.

Директорът на Пета градска болница в София д-р Борил Петров определи случая като "фрапиращ" и увери, че вече е разпоредил проверка.

Той обясни, че става въпрос за 72-годишен пациент с множество заболявания, който е бил приет в болницата на 25 февруари и е бил лекуван в четири различни отделения.

Вчера по обяд е бил изписан в добро общо състояние. Внезапно обаче той се влошил. Д-р Петров уточни, че до момента проверката е установила, че до екипа в Спешния кабинет не е стигнала информация, че пред болницата има пациент, който се нуждае от спешна медицинска помощ. Предстои да се провери дали такава информация е имало на Регистратурата на лечебното заведение.

Директорът на болницата увери, че проверката ще приключи в най-кратки срокове, но не посочи конкретна дата. Ако се установи, че има неглижиране и проявен непрофесионализъм, всички ще бъдат наказани, и то най-строго, категоричен бе той.