Тече конкурс за нов директор на общинското предприятие "Екоравновесие" в София, тъй като първият конкурс завърши без кандидат, посочи столичният заместник-кмет по финанси Иван Василев по време на проверка на ремонтните дейности в общинска клиника за кучета "Връбница". Това съобщиха от БТА.

Призовавам всеки, които има решение за подобряване на условията за отглеждане на кучетата в приютите, нека да кандидатства и да поеме управлението на общинското предприятие "Екоравновесие", заяви заместник-кметът. По негови думи Димитър Димитров се справя отлично, но той е временно изпълняващ длъжността.

"Искаме да реновираме клиниката, да стане една нормална клиника, в която да идват ветеринарни лекари, които да работят в нормални условия", посочи Димитър Димитров, настоящият директор.

Допълнително, той коментира лошите условия в приюта, където се наблюдават "ръждясали решетки и ламарини, които са опасни както за работещите в предприятието, така и за кучетата". Предвиденият ремонт на клиниката към "Връбчица" е на стойност към 45 хиляди лв., като финансирането ще се поеме от предприятието.

Димитър Димитров сподели също, че при присъединяването си е установил ниските заплати на лекарите във "Връбчица", които са с дългогодишна практика и въпреки това получават по 1400 лв. заплата. Ще увеличим заплатите на служителите, за да бъде привлекателно място за работа, допълни той.

В бюджета за 2024 г. се наблюдава увеличение на средствата за предприятието, като се очаква 4.3 милиона лв. да бъдат отпуснати за тази година. Това е с почти 1.2 милиона повече спрямо 2023 г. 800 хиляди са предвидени само за подобряването на условията в клиниката и приюта. Вече има чувствително подобрение, има ремонтни дейности за подобряване на условията, при които живеят кучетата, посочи Иван Василев.

Припомняме, че ръководството на общинското предприятие "Екоравновесие" беше сменено в началото на февруари, след като екип на Столичната община сметна за нужна смяна в управлението "поради установяване на тежкото състояние на общинските приюти". Тогава за временно изпълняващ длъжността на общинското предприятие беше назначен Димитър Димитров.

"Екоравновесие" разполага с три приюта, в село Горни Богров, квартал Сеславци и квартал Слатина, в които са настанени близо 1500 кучета. Капацитетът на приютите в момента е пълен, потвърди заместник-кметът по финанси.

84% от европейците искат по-строго законодателство за хуманно отношение към животните

84% от европейците искат по-строго законодателство за хуманно отношение към животните

Европейската комисия обаче е пропуснала ключови реформи в областта