Сменят директора на столичното предприятие "Екоравновесие".

На поста е назначен Димитър Димитров.

От Столичната община уточняват, че смяната на ръководството е поради установяване на тежкото състояние на общинските приюти, свързани с недопустимия начин на отглеждане на безстопанствените кучета, лоши условия за работа на хората и неясно финансово състояние.

СО посочва, че Димитър Димитров има дългогодишен опит в администрацията и доказани качества, свързани с управлението на хора и процеси, и си поставя за цел да разреши управленската криза, довела "Екоравновесие" до това състояние. Той влиза със заявка за задълбочен преглед и анализ на ситуацията в предприятието, изграждане на успешна стратегия за развитието му, прозрачно управление и активна работа с граждански организации и доброволци.

От "Екоравновесие" призовават стопаните да бъдат по-отговорни към домашните си любимци

От "Екоравновесие" призовават стопаните да бъдат по-отговорни към домашните си любимци

Близо 300 кучета са кастрирани, а 70 са настанени в приют

Веднага след започване на работа, новият екип на Столичната община проведе срещи с неправителствени организации, ангажирани с решаване на проблема с бездомните кучета. Създадена беше комисия с участието на представителите на общината и на гражданския сектор, която да направи инвентаризация на настанените към момента кучета в клиника "Връбница" и да даде предложение за подобряване на отглеждането им. Беше спряна обществената поръчка за храна със занижени показатели, като предстои да се направи нова процедура, с която да се осигури питателна храна. Създаден беше ред и осигурен достъп на доброволци до помещенията на приютите, за да помагат на служителите в ежедневната им дейност, отчитат от СО.

От общината считат, че смяната на директора дава шанс за решаване на залежали с години проблеми. Независимо каква инвестиция се направи в "Екоравновесие" и колко добри специалисти са привлечени на работа обаче, проблемът с бездомните кучета нямало да бъде разрешен, докато има безконтролно размножаване на домашните животни и липса на отговорност у стопаните им.

Подчертава се, че единственият начин на спиране на притока на нови кучета към приют "Горни Богров" и поетапно намаляване на настанените там животни е насърчаването осиновителската дейност и мащабна информационна кампания за ползите от ветеринарномедицинската кастрация.