Стопаните да предприемат мерки по регистрация на своите домашни любимци. За това призова председателят на Комисията по околна среда и общински съветник Лорита Радева на пресконференция на ОП "Екоравновесие". 

По думите ѝ няма информация за общия брой на домашните любимци на територията на Столична община. 

70 кучета са настанени в приютите на Екоравновесие през февруари тази година. Заловени са 312 кучета, като 259 от тях са кастрирани, а 129 са върнати на местата, където са заловени. 

Директорът на столичното предприятие Веселин Асенов съобщи, че през ветеринарната клиника за изминалите две години са преминали над 800 животни, като повечето от тях вече са осиновени.

По думите му за 2018 г. от дворните кучета са кастрирани със 101 повече в сравнение с предходната година. Според него това е сигнал, че стопаните стават по-отговорни към кастрирането на домашните си любимци.

Само за изминалия месец предприятието е изразходило 169,635 лева, които включват разходи за ветеринарната клиника, храна, външни разходи и заплати на служителите.

През пролетта ще стартира отново традиционната инициатива "Осиновявай, не купувай", като предприятието ще започне и кампания за безплатна кастрация, ваксинация, регистрация, обезпаразитяване и микрочипиране на дворни кучета. Кампанията ще продължи през цялата година, но през пролетта целенасочено ще се провежда в крайградските райони на Столична община.

Това следва да насочи вниманието към отговорно отношение към животните и ползата от кастрацията. "Нежеланото поколение домашни любимци не бива да се озовава на улицата", апелира Асенов. Гражданите могат да подават сигнали както на 112, така и на ОП "Екоравновесие", ако забележат да се изоставят новородени домашни любимци.

"Това е причината за образуването на глутници от кучета в столичните квартали", подчерта директорът на Екоравновесие.

Той предупреди, че в повечето случаи те са от групи по 5-6 животни, неориентирани са и може да се стигне до неприятни инциденти.

Всички бели бусове на Екоравновесие са брандирани с логото на Столична община и предприятието. "Да не завалят едни сигнали срещу бели бусове, които връщат кучета", подчерта Асенов.

Според председателят на Комисията по околна среда и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева тенденцията да се изоставят домашни любимци се наблюдава не само в крайните квартали, но и в целия град.

Тя поясни, че последните случаи на изоставени кучета са от Докторска градина и квартал Витоша.

Веселин Асенов посочи, че не е престъпление, но е нарушение изоставянето на животни по Закона за защита на животните. За първо нарушение глобата за стопаните е между 100 и 250 лева. При последващи нарушения тя стига до 500 лева и трайно настаняване на животното в приют.

В случаите, в които домашни кучета са пуснати свободно пред блокови пространства, те биват заловени от екипите на общинското предприятие и биват настанявани в приюти. След като се появи собственикът, му се съставя акт, с който той е задължен да заплати глобата.

По отношение на уличните котки Радева заяви, че се водят в клиниката, която е стопанисвана от фондация "Четири лапи" в Банкя. В края на февруари е било подписано споразумение с решение на Столична община за предоставяне за стопанисване на приюта в Слатина.