Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община (ПИЦ по ПН) стартира информационна кампания "Не на шега за употребата на райски газ". Кампанията за по-добра осведоменост на обществеността относно негативните ефекти от употребата на райски газ стартира на 27 септември. Между 12:00 ч. и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. "Алабин" 39 (градинката пред х-л "Рила") психолози от Превантивно-информационния център ще провеждат безплатни консултации по темата. Информационният ден е особено подходящ за родителите и учители, които желаят да получат достоверна информация свързана с превенцията на употребата на психоактивни вещества.

"Наблюдаваме увеличаване на случаите, при които след продължителен и многократен прием на райски газ от младежи възникват сериозни последици, включително загуба на памет, проблеми с концентрацията и възприятията, дезориентация. Те се проявяват дълго след първоначалните 30-40 секунди, през които обичайно трае ефектът от употребата на веществото. Зачестяват случаите на комбинирането му с алкохол и наркотици, което крие сериозни рискове и дългосрочни последици за здравето", коментира д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

Лесният достъп на младежите до веществото, познато още като диазотен оксид и митовете, че ефектите от употребата му са краткотрайни и безопасни предизвикват загриженост сред лекари и психолози. Вдишването на диазотния оксид може да доведе до интоксикация както и до респираторни, сърдечносъдови, неврологични и психиатрични увреждания. Ако потребителите вдишват газът директно от капсули или флакон има опасност от изгаряне на устната кухина и белия дроб.

За употребата на райски газ от деца за забавление сигнализира първа омбудсманът Диана Ковачева през лятото на тази година.

Припомняме, че у нас райският газ бе забранен в последните дни от работата на 47-то Народно събрание. Преди това от Министерство на икономиката с министър Корнелия Нинова инициираха кампания за проверка.

Александър Симидчиев: Райският газ е входна врата към по-тежките наркотици

Александър Симидчиев: Райският газ е входна врата към по-тежките наркотици

Проблем е, когато райският газ се съчетава с други химически вещества - алкохол и наркотици

При проверките бе установена продажба както на място в магазини, така и по интернет. Въпреки всички опити на институциите да ограничат употребата, инциденти у нас е липсват. През юли тази година в Правец 15-годишно дете колабира след употребата на райски газ и алкохол. На 22 август тази година дете пострада при пълнене на балони от бутилка с диазотен оксид (N2O). То е било с измръзване на ръката, като след съответната обработка на пострадалото място е било изписано.

Въпреки страничните ефекти, употребата на райски газ се засилва, явно и не само в България а и в други европейски страни. На 16.08 в Париж бяха открити 15 тона газ в капсули, предназначени за пласиране.