Очаква се повишена лавинна опасност на Витоша поради снеговалеж и силен вятър. За това предупредиха от Планинската спасителна служба.

Опасност от лавини има предимно на стръмни склонове със северно и североизточно изложение (Дупките на Стената, Комините, Резньовете и други).

От ПСС призовават за внимателно подбиране на маршрута не само за Витоша, но и на други планини и склонове с подобно изложение (Лавината на Боровец, Чашите на Банско и улеите на Рилски езера).

От Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил също предупреждават на сайта си за реални предпоставки за навяване на снежни дъски на стъмни източни и североизточни склонове. На много от местата вследствие на обилният снеговалеж миналата седмица вече основата е "загладена и покрита".

"Обръщайте внимание на видимо навяти зони и ги избягвайте, а по време на бурята се движете много предпазливо и с ясната мисъл за възможни изгубвания."

В дните след неделя се очаква повишаване на температурите, което в първите моменти може допълнително да допринесе за дестабилизиране на снежни дъски.

"Витоша ски" отвори първата писта за сезона

"Витоша ски" отвори първата писта за сезона

Писта Меча поляна от днес вече работи