Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е разговарял днес с представители на протестиращите от "ТЕЦ Марица 3" ЕАД - Димитровград.

На срещата му е представено протестно писмо с искане централата да бъде пусната в експлоатация възможно най-скоро, но Сандов е отпратил искането към собственика на централата, който трябва да изпълни предписанията за ремонт в съответствие с изискванията на екологичното законодателство. До този момент не са представени никакви доказателства, че това е направено.

Затова и министър Борислав Сандов е заявил, че решението за пускането на централата реално не е негово, а на собственика.

"За съжаление представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е извършен основен ремонт", каза министър Сандов на брифинг след срещата.

Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата.

Системно нарушение на мерките за чистота довело до затварянето на ТЕЦ "Марица 3"

Системно нарушение на мерките за чистота довело до затварянето на ТЕЦ "Марица 3"

Предприятието не е реновирано, не е ремонтирало общите части и има голям брой неорганизирани емисии

"Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента", категоричен е министърът.

Дейността на "ТЕЦ Марица 3" в Димитровград беше спряна принудително на 21 април със заповед на РИОСВ - Хасково заради нарушения на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. От МОСВ припомнят и че на 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.

Работници от ТЕЦ-Марица 3 протестират в София

Работници от ТЕЦ-Марица 3 протестират в София

Те настояват да бъде разрешено на електроцентралата да възобнови дейността си