И днес продължава покачване нивото на река Дунав. Високите подпочвени води в низината част на Видинско дори налага пускането в работен режим и на пета от осемте отводнителни помпени станции, което предстои.

Тази сутрин нивото на реката при Видин е 770 см, след като през денонощието се е повишило с нови 4 см, съобщи БНР.

Припомняме, вследствие на обилните валежи през последните дни подпочвените води повишиха нивото си и на много места в земеделските земи във Видинско има водни петна. За отводняването на низината част от 10 дни работят 4 ОПС, предстои пускането в действие и на станция Дунавци-1.

Наводнени са дворовете на около 20 цигански семейства в циганската махала, където няма изградена канализационна система.

В 8-те язовира, собственост на Напоителни системи, има свободен обем между 20% и 40%, като пълен е само яз. Ошане, но засега не се налага контролираното му изпускане.

Под вода, между 1-2 м, са бреговете на дунавските острови Кошава, Кутово и Безимен.

Реката при Русе се е покачила с 1 см през последното денонощие и е стигнала 719 см. Очаква се стойностите да се запазят и през следващите дни. Високите води на реката са залели всички осторови в българо-румънския участък, с изключение на този при Белене.

Край Силистра са затворени два от шлюзовете, които захранват езерото Сребърна с вода от реката. Отворен остава само северният шлюз.

Затварянето на шлюзовете подпомага са се предотврати прекомерното повишаване на нивото на езерото и евентуалното заливане на имоти по поречието му. Към момента нивото на водата в езерото е 310 см, а при северния шлюз 360 см. затова няма непосредствена опасност за населението и за заливане на райони около езерото.

Прогнозата сочи, че и в следващите 5 дни нивото на р. Дунав в началото на българския участък ще варира около днешните стойности. Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения.

В Никопол е задействан общинският план за защита при бедствия и е въведена първа степен на повишено внимание. За 13,30 часа е насрочено заседание на кризисния щаб.