Безплатни автобуси между Видин и Калафат осигуряват от дружеството за управление на "Дунав мост 2", съобщава БНР.

Поводът за инициативата, която започва на 8 юни, е шестата годишнина от откриването на моста.

Изпълнителният директор Любомир Низамов посочи, че ще бъде осигурен превоз за всички граждани, които желаят да се разходят от Видин в Калафат и от Калафат във Видин.

Безплатните автобуси ще са със следните разписания: 08:30 - от Видин, 09:30 - от Калафат, 10:30 - от Видин, като последният курс от Калафат е в 15:30 часа.

Низамов подчерта, че за първи път инициативата се е провела миналата година и се е радвала на голям интерес. На хората им е приятно да се разходят, някои нямат възможност да разгледат Калафат или обратно - от Калафат за Видин, така че това е една възможност да се разходят в отсрещния град, обясни той. От откриването си насам трафикът по "Дунав мост 2" непрекъснато расте, но с по-малки темпове (1-2%) в сравнение с предходните години (10-20%).

По данни на Низамов дневно в двете посоки преминават между 2 400 и 2 800 автомобила, като най-интензивен е трафикът през август и септември.

Низамов изтъкна и че много шофьори вече се възползват от новото мобилно приложение на "Дунав мост" Видин-Калафат, за да се информират за опашките и времето за изчакване.