В петък, 23 април, около 11 часа отварят движението в ремонтирания 10 км участък от АМ "Тракия" между п. в. "Чирпан" и п. в. "Чирпан - Изток", съобщиха от АПИ. Участъкът е общо 16,5 км. Те започнаха да се обновяват през февруари. В началото на април завърши ремонтът на 6-километровата отсечка между връзката за АМ "Марица" и пътен възел "Чирпан".

Също от утре продължава ремонтът на следващите над 23 км до пътен възел "Стара Загора". Алтернативен маршрут е Подбалканският път I-6.

Участъкът е с възстановена носимоспособност на пътното тяло, подобрено отводняване, нова асфалтова настилка, ограничителни системи /мантинели/, маркировка и знаци. По метода студено рециклиране е възстановена носимоспособността на пътното тяло в целия участък.

Строителните работи включват още машинно подравняване на банкетите, дълбоко фрезоване на съществуващата настилка, ремонтно-възстановителни дейности на 9 съоръжения в отсечката между пътните възли "Чирпан" и "Чирпан - Изток", бетонови работи, полагане на геомрежа, на неплътен и износващ пласт от сплитмастик. На обекта се работеше едновременно в двета платна и за да се възстанови трафикът в участъка, който е в експлоатация от 2007 г., пътноподдържащото дружество "Автомагистрали" ЕАД работи максимално мобилизирано без почивен ден, съобразно метеорологичните условия.

Завършилите строителни дейности в 16,5 км участък са част от започналия през октомври 2020 г. поетапен ремонт на общо 52 км от АМ "Тракия" /от 156-ти до 208-ми км/. В края на декември 2020 г. приключи обновяването на 12 км от АМ "Тракия" в двете платна, между пътните възли "Белозем" и "Оризово". Трасето е с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. В платното за Бургас през миналата година беше обновен и 2-километров участък между км 198 и км 200.

От утре продължава ремонтът на следващите над 23 км от АМ "Тракия" до пътен възел "Стара Загора". Ще бъдат затворени и двете платна и трафикът ще преминава по обходен маршрут.

Пътуващите от София към Бургас ще се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток" на АМ "Тракия" по път II-66. От там по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев", който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел "Стара Загора", където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия".

Пътуващите от Бургас към София ще се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" на АМ "Тракия" по път I-5 до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев". От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток", за да се качат отново на АМ "Тракия".

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия" е Подбалканският път I-6 София - Бургас. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голяма удобство при пътуване в пиковите дни и часове.

Предвижда се ремонтът на участъка от АМ "Тракия" между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора" да продължи до 30 юни 2021 г.