Продажбата на електронни винетки започва от 17 декември, но най-ранната дата на начало на валидността им е 1 януари, тъй като на тази дата те влизат в сила според Закона за движение по пътищата, заяви за радио "Дарик" директорът на "Националното ТОЛ управление" Антон Антонов.

Шофьори, които нямат винетки, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа до края година, трябва да си закупят хартиени стикери с по-къс срок на валидност, добави той.

От 1 януари електронните винетки ще могат да се валидират за деня на закупуването, като това ще отнема до 5 минути след получаване на плащане в системата.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

От 17 декември също така водачите, които имат хартиени стикери, валидни и през следващата година, ще могат да ги преобразуват в електронни. Преобразуването не е задължително, а препоръчително. Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, няма да бъдат глобявани при проверка, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.

Продажбата на електронни винетки и преобразуването на валидните и следващата година хартиени винетки в електронни започва в понеделник на уебсайта bgtoll.bg, мобилното приложение за Android и iOS bgtoll.

70 лева такса за шофиране без винетка, 300 лв. - ако не платите глобата

70 лева такса за шофиране без винетка, 300 лв. - ако не платите глобата

Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок

"Най-важното е хората да знаят регистрационния номер на автомобила, за който искат да закупят електронната винетка, както и за какъв период от време им е необходим. Ако я купят на 17 декември, най-късната дата, на която може да я активират е 17 януари. Тяхната валидност в закона за пътищата започва от 1 януари, така че това е и най-ранният период, в който могат да валидират. Ако през това време нямат още винетка, могат да си закупят хартиена за 1 седмица или най-краткият срок е до 1 януари", обясни Антон Антонов.

При преобразуване на хартиена винетка, която е валидна и следващата година, шофьорите трябва да въведат регистрационния номер и дата на валидност на винетката.

Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, трябва да запазят хартиените стикери на предното стъкло на колата.