"Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова година доста рестриктивни мерки, след като се въведе електронната винетка".

Така Дончо Атанасов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" коментира пред Нова телевизия новите санкции във връзка с винетния контрол, обсъждан в парламента с промените в Закона за движение по пътищата.

70 лв. ще бъде компенсаторната такса за водачи без винетка, но глобата не се отменя.
Ако таксата не бъде платена, водачите трябва да заплатят 300 лв. глоба. Допълнителна рестрикция са годишните технически прегледи на автомобили, които нямат валидна винетка. Опциите за закупуване на винетки са разширени.

В годините, благодарение на съвместния контрол заедно с КАТ, приходите от винетки постоянно се увеличават. Тази година те са над 26 млн. лв. повече в сравнение с 2017 година.

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Хартиените винетки ще могат да се преобразуват в електронни

Тежкотоварните автомобили, преминаващи през страната, на практика не е възможно за транзитния трафик да не закупят винетка. С леките автомобили е по-сложно особено ако на границата се натрупат коли, подчерта Атанасов. Това създава допълнителни трудности по контролно-пропускателните пунктове. Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок, увери Атанасов.

Над 900 души в структурата на АПИ ще бъдат ангажирани с новите изисквания за винетките. "Ще се използват и всички възможности на всички контрагенти, които досега са разпространявали винетки, за да може системата да се запази такава, каквато е била", коментира Атанасов.

Няма да има изненади в цената на винетките, смята той.

АПИ чака пари за пътищата от винетки и тол такси

АПИ чака пари за пътищата от винетки и тол такси

Парите от тол системата ще могат да се използват и за ново строителство

По отношение въвеждането на независима експертиза на пътищата Атанасов коментира, че тя трябва да се осъществява на базата на закони. При проверка от ЕК , която временно осъществява дейността, пак се стига до националното законодателство, категоричен бе той.

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика

За да се осъществява по-качествено строителство на пътища, е необходим диалог с отговорните институции по нормативната уредба, смята Атанасов.
Нормативните документи спъват и не дават възможност периодът на самото строителство да бъде по-дълъг, обясни Атанасов. Гаранционните периоди дават възможност дефектите да бъдат отстранени в срок. Атанасов се учудва на проверки на по-стари пътища на над 20 години.

По думите на Дончо Атанасов през 2014-2015 г. Европейската комисия е проверила в своя лаборатория ремонтираните с европейско финансиране пътни участъци. "Нямаме съмнение в тяхното качество", заяви инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ.

Припомняме, след като БСП сезираха АПИ за качеството на ремонтираните пътища, от Пътната агенция предоставиха възможност на инж. Атанасов да инспектира дали пътищата отговарят на разписаното качество.

Интересното е, че точно инж. Атанасов като бивш началник на АПИ е бил пряк отговорник за строежа и ремонта на пътищата, които трябва сега сам да провери.

Зимното поддържане на България е на доста високо ниво, смята Атанасов и увери, че пътната настилка в страната през зимния период ще бъде добре поддържана.