От 17 декември всички водачи вече ще могат да си закупят електронна винетка онлайн.

Това ще става чрез специален сайт и мобилно приложение, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Сайтът и мобилното приложение се разработват в момента от изпълнителя на ТОЛ системата "Капш".

Софтуерът на системата за пътни такси ще се поддържа от АПИ

Софтуерът на системата за пътни такси ще се поддържа от АПИ

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Електронният портал ще може да издържа 10 хил. едновременни посещения, което според анализите на АПИ ще бъде достатъчно да поеме първоначалният наплив от потребители.

По думите на директора на "Националното тол управление" на АПИ Антон Антонов шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г., ще могат да я преобразуват (конвертират) в електронна такава.

Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка.

Плащаме 10 лв. за уикенд винетка

Плащаме 10 лв. за уикенд винетка

Стикерът ще е валиден от 12 ч. в петък до 23 ч. в неделя

Антонов обясни още, че цените на електронните винетки остават същите за всичките видове винетки.

От първи януари ще има нов вид винетка - уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лв. Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват.

За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат валидни до 15-ти август. От 16-ти август автомобилите над 3,5 т. ще трябва да заплащат ТОЛ такса.

Улеснение за потребителите е, че няма да има нужда да носят бележка или разписка за купена винетка, отпада и лепенето на хартиен стикер.

"Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите", информира още Антонов.

Той уточни и че плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна, кредитна карта или чрез карта за гориво. Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни.

"Тук е важно шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябва един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата. Всички, купили винетка ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна", каза още шефът на "Националното тол управление".
Сайтът към момента все още не е активен.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

ТОЛ системата е една от най-модерните ИТ системи, заяви Антонов. Всички връзки са криптирани със специални устройства и намесата на хакерски атаки е ограничена максимално.

650 души ще бъдат назначени в "Националното тол управление", които ще осъществяват ТОЛ контрола. Те ще ползват 105 автомобила и ще работят денонощно на три смени.
Всички коли ще имат правоприлагащи функции, част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат чрез регистрационния номер на автомобила дали е нарушител.

Нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса на място чрез карта или в 14 дневен срок по банков път. Антонов обясни, че нарушението няма как да бъде изтрито от системата от служителите на ТОЛ контрола и даде за пример, че дори и да имаш приятел в банка, той няма възможност да ти заличи кредита. Ако в този срок таксата не бъде заплатена, налага се глоба в размер на 300 лв.

Антонов уточни, че стойността на таксите може да бъде променена. Нарушителите, напускащи границата на България, ще заплащат компенсаторна такса на митницата, единствено там ще може да се заплаща и в брой.

Без пътни такси за колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките

Без пътни такси за колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките

Платените пътища и съоръжения ще бъдат сигнализирани

"Освен контролиращите коли, по протежение на Републиканската пътна мрежа ще бъдат разположени около 300 камери, които чрез номерата на автомобилите ще засичат нарушителите", каза още Антонов. По думите му по този начин контролът ще се увеличи няколкократно.

Антонов информира и че разработването на ТОЛ таксите се извършва успоредно с електронната винетка. Разработването на тол системата върви по график и тя ще бъде въведена на 16 август.

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика