Пътната агенция ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти. Тя ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, които отговарят на техническите изисквания за целите на тол таксуването.

Това предвижда проект за промени на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, публикуван за обществено обсъждане. С промените правилникът ще бъде приведен в съответствие с последното изменение на Закона за пътищата, информираха от АПИ.

Без пътни такси за колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките

Без пътни такси за колите на МВР, ДАНС, НСО, БА и линейките

Платените пътища и съоръжения ще бъдат сигнализирани

Агенция "Пътна инфраструктура" ще поддържат софтуера Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили, като цените им няма да бъдат променени.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

Такива такси ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само тол такса.

От 2019 година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и уикенд винетка. Тя ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще струва 10 лв.

С постановлението се отменят разпоредбите, касаещи издаването на хартиени винетни стикери.

Снимат на пътя имаме ли винетка, пращат "честитка" у дома

Снимат на пътя имаме ли винетка, пращат "честитка" у дома

Високотехнологични автомобили проверяват в реално време преминаващите коли