Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста тази сутрин под парична гаранция от 10 000 лева. Повдигнато му е и обвинение за попълване на документи с невярно съдържание.

С ръкопляскания и възгласи "свобода" събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането на градоначалника. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане, предаде БНР.

Според обвинението кметът е подал невярна информация за сторително-монтажни работи, които не са изпълнени в срок по проект за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Рано тази сутрин жители на Генерал Тошево излязоха на протест пред полицията в Добрич. Повод за демонстрацията бе вчерашния арест на градоначалника.

Според заместник-кмета Румен Мунтянов става дума за атака срещу Димитров заради предстоящите местни избори. От Общинския съвет също застават плътно зад Димитров, който е кмет, издигнат от БСП, вече втори мандат. 

Протестиращите граждани също предполагат, че става въпрос за политически сигнал във връзка с наближаващите местни избори. По думите им кметът е изключително честен, а местните жители виждат развитието на общината. Хората носят надписи "Освободете кмета на Генерал Тошево", както и знамената на общината и България. Организатор на протеста е местната структура на БСП.

По-късно Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция по казуса, в която се подчертава, че арестът на Валентин Димитров е политическа поръчка преди местните избори.

 

"На територията на общината се преплитат много апетити. Валентин Димитров нееднократно защитаваше интересите на жителите на  Генерал Тошево  и стана неудобен за определени кръгове", посочват от БСП.

 

Социалистите очакват обективно разследване и са сигурни в невинността на кмета.

 

БСП застава зад Валентин Димитров и го издига за кмет трети мандат.

Припомняме, Валентин Димитров бе арестуван вчера във връзка с разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища. Задържането му бе по искане на структурата на Европейската прокуратура в България. Това е първият арест у нас по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Разследва се злоупотреба със субсидии в размер на 330 хиляди лева.

Арестуваха кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров за измама със субсидии

Арестуваха кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров за измама със субсидии

По искане на Европейската прокуратура