Кръговото движение на Лъвов мост в столицата от днес е пуснато след цялостен ремонт. Възстановено е движението на пътни превозни средства по южния локал на бул. „Сливница" между бул. „Христо Ботев" и ул. „Г. С. Раковски" от 4.30 ч. тази сутрин. Възстановени са и постоянните маршрути на автобусните линии в района на площад „Лъвов мост".

Транспортен възел „Лъвов мост" съчетава три вида транспорт - автомобилен, електротранспорт и метро. Изпълнен е площад с кръгова форма в съответствие със застрояването на района и реализиране на първо ниво на кръгово движение при пресичането на бул. „Сливница" и бул. "Княгиня Мария Луиза", посочват от Столична община.

На това ниво се запазва Лъвов мост, а кръгът се затваря с два допълнителни дъгообразни моста, почти симетрично разположени от двете страни на стария мост. Това позволява пътното движение да се изнесе по кръга, а по стария мост да се запази трамвайното движение. Двата тунела - северен и южен, преминават под бул. „Княгиня Мария Луиза".

С реконструкцията на кръстовището при Лъвов мост е изградена и нова инженерна инфраструктура: подменен е водопровод, който е бил изграден през 1934 г. Изградени са нови канализационни колектори, реконструиран е дубльорът на Левия Владайски колектор. Превключени са съществуващите сградни отклонения и улични канали към новия колектор. Реконструирани са и топлопровод, електропреносна мрежа, улично осветление.

Лъвовият мост е консервиран и реставриран. Възстановена е оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи. Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва. Оформено е ново озеленяване и парково пространство, в което са експонирани намерените при реконструкцията археологически структури.

Колите, обслужващи автобусни линии № 11, 86, 309 и 310 се движат: в посока пл. „Сточна гара" по маршрутите си до бул. „Христо Ботев" през новоизграденото южно платно на бул. „Сливница" и по маршрута си; в обратна посока не се променят - по маршрутите си по новоизграденото северно платно на бул. „Сливница".

Колите, обслужващи автобусни линии 78, 85, 213, 285, 305, 404 и 413 се движат: автобусни линии 85 и 285; в посока Централна гара от пл. "Сточна гара", по новоизграденото северно платно на бул. "Сливница", надясно по бул. "Кн. Мария Луиза" и по маршрутите си; в посока пл. "Сточна гара" - от кръстовище бул. "Христо Ботев"/ бул. "Сливница" по новоизграденото южно платно на бул. "Сливница" и по маршрутите си; автобусни линии №№ 78, 213, 305, 404 и 413: в посока Централна гара от пл. "Сточна гара", по новоизграденото северно платно на бул. "Сливница", надясно по бул. "Кн. Мария Луиза" до крайна /начална спирка "пл. Централна гара"; в посока пл. "Сточна гара" - от начална/крайна спирка "пл. Централна гара", по бул. "Кн. Мария Луиза", наляво по бул. "Христо Ботев", наляво по бул. "Сливница" през новоизграденото южно платно на бул. "Сливница" и по маршрутите си.

Възстановени са и постоянните маршрути на тролейбусни линии 6 и 7 в района на пл. "Лъвов мост". Възстановени са спирките, съгласно постоянната организация на движение.

За няколко дни ще бъде затворен северният тунел за полагане на последния износващ пласт на пътното платно. До края на седмицата трябва да бъде пуснато цялото движение на „Лъвов мост". Предстои да се направят ограниченията на трамвайното трасе, за да няма инциденти, както и да се поставят още информационни табели.