Приемат документи за издаване на винетни стикери в Центъра за градска мобилност, съобщиха от ЦГМ. Услугата е за гражданите, които искат да ползват услугата локално паркиране в новите участъци на "зелена" зона в районите "Средец" и "Лозенец".

От 8 август в пунктовете за издаване на билети на метростанциите НДК и Европейски съюз всеки гражданин може да получи информация или да подаде документи за издаване на винетен стикер за паркиране.

Целта на изнесените гишета е да облекчи максимално цялата процедура преди новите участъци от зоната да заработят от 1 октомври тази година. Гражданите могат да подават документи и в офисите на пл. "Възраждане"№1 или на ул. "Будапеща"№17 . Заявления се приемат и онлайн на страницата на ЦГМ www.sofiatraffic.bg.

Право на стикери за платено локално паркиране имат всички физически лица, които управляват ППС и живеят в собствено или наето жилище по постоянен адрес в съответната зона. При подаването на заявлението се изисква документ за собственост или договор за наем на имот, който се използва само и единствено за жилищни цели. Ако живеещият в центъра на града ползва чужд автомобил, той трябва да предостави документ, удостоверяващ правото на ползване.

Цената на винетния стикер за зелената зона е 100 лева на година или 10 лева на месец за един автомобил. За втори автомобил за домакинство сумата е в двоен размер, а за всеки следващ - троен.

Повече информация на www.sofiatraffic.bg. ЦГМ ще разпространи и специални флаери в двата района, на които са описани условията за издаване на винетни стикери за паркиране в платените зони, както и кои са новите улици и места в нея.