Икономическата криза удря сериозно вече и великотърновската икономика.

Вече са факт първите официални заявки за масови уволнения в старата столица, след като това се случи в Севлиево с "Идеал Стандарт - Видима" и "Корадо" в Стражица, които освободиха близо 300 души.

Постепенно на борсата от старата столица излизат 120 души, пише Money.bg.

Заводът за телфери "Елмот" във В. Търново освобождава от работа 100 човека. Заявлението за масовото уволнение вече е подадено в Бюрото по труда и Инспекцията по труда.

Редукцията на персонала е с 23%. Хората ще бъдат съкратени от април до края на юли, е посочено в писмото от ръководството на "Елмот" до трудовата борса и Инспекцията по труда.

Причина са отказани договори от контрагенти и спад в поръчките.

Машиностроителното предприятие "Хранинвест - Килифарево" изпраща на борсата 20 души, или 34 % от персонала, произвеждащ машини за хранително-вкусовата промишленост.

7,56% е равнището на безработицата за Великотърновска област през януари. За областния град безработицата за първия месец от годината все още остава ниска в рамките на 4,71%, или близо пет пъти по-добре от Златарица например, където за януари нивото на безработицата е 18,74%.

В сравнение с декември м.г. безработицата сега е с 0,65 пункта по-висока и с 0,16 пункта е ръстът спрямо януари м.г., сочи официалната статистика на трудовата борса.

Припомняме, вчера социалният министър Масларова посочи, че през февруари има увеличение на безработицата с 0,19 % от началото на годината, като са регистрирани нови 6950 безработни лица. Министърът подчерта, че безработните към настоящия момент са с 21 000 души по-малко от същия период на миналата година.

Министър Емилия Масларова призова да не се спекулира и манипулира по отношение на безработицата в България. Тя бе категорична, че не се крие информация за нивото на безработица у нас.

В момента най-много свободни места има в Бургас и Варна, където се търсят работници за туристическия и строителния бранш.