Българските и румънските полицаи работят в синхрон, отчете директорът на българската Гранична полиция Светлан Кичиков при срещата си със зам.-директора на румънската гранична полиция Хараламбие Думитру, съобщиха от МВР.

Срещата между ръководителите на българските и румънските гранични власти бе на Дунав мост Видин. На нея бе подписан протокол с указания как да бъде разделен трафика на коли от ЕС и извън ЕС.

Целта на работната среща между представители на службите, контролиращи преминаването на границата, бе да се облекчи контрола при преминаването и намаляване на времето за изчакване в зоната на граничния пункт на товарните превозни средства.

Ледоходът по Дунав и нефункционирането на фериботните връзки концентрират целия тежкотоварен трафик през двете мостови съоръжения на реката при Видин и Русе. Към момента обстановката е спокойна и трафикът нормализиран.

В рамките на компетенциите и правомощията си "Гранична полиция" предприема всички необходими мерки, увери участниците в разговорите главен комисар Кичиков.

Двете страни обсъдиха ситуацията на пункта и достигнаха до общото заключение, че е необходимо да бъде разделен трафикът от преминаващи товарни автомобили при излизане от България и влизане в Румъния. Това ще стане на принципа на коли от ЕС и извън ЕС като стъпка, която значително може да облекчи преминаването през пункта.

9-километрова е опашката от тирове на Дунав мост

9-километрова е опашката от тирове на Дунав мост

На Дунав мост 2 е 6 км

Представителите на службите за граничен контрол подписаха протокол с конкретни предложенията как това трябва да бъде извършено. Протоколите ще бъдат предоставени на ръководствата на министерствата на вътрешните работи и на транспорта на двете страни за одобряване на постигнатите договорености.

Митов увери румънския си колега, че на Дунав мост 2 се работи на пълен капацитет

Митов увери румънския си колега, че на Дунав мост 2 се работи на пълен капацитет

Двамата са обсъдили ситуацията в телефонен разговор

В срещата участваха също комисар Димитър Чорбаджиев - директор на РДГП - Русе, старши комисар Янко Янколов - директор на ОДМВР - Видин, представители на министерствата на транспорта на двете страни.