Ситуацията на ГКПП "Дунав мост 2" е обсъдена по време на телефонен разговор между външния ни министър в оставка Даниел Митов и румънския му колега Теодор Мелешкану. Това съобщават от Министерство на външните работи.

Припомняме, че шофьорите на камиони тази сутрин спонтанно се организираха сутринта и направиха блокада на пътя към "Дунав мост" 2. Причината за недоволството им е, че чакат с дни да минат през митническия пункт. В образувалите се километрични опашки всеки ден е имало някакви инциденти и удари. Нервите стигнаха дотам, че вчера се стигна и до бой след неправилно изпреварване.

Тираджиите блокираха пътя към „Дунав мост” 2

Тираджиите блокираха пътя към „Дунав мост” 2

Румънците се бавят с проверките заради дирене на имигранти

Според българските власти причината за забавянето е засилената проверка от румънска страна, където дежурните следят за трафик на бежанци и нелегални имигранти.

Даниел Митов е уверил румънския си колега, че от българска страна граничните полицаи на ГКПП "Дунав мост 2" продължават да работят на пълен капацитет при обработването на документите и пропускането на тежкотоварни автомобили. Служители на пътна и охранителна полиция от ОДМВР - Видин обезпечават обществения ред и сигурността в района на съоръжението, е подчертал още първият ни дипломат.

За утре е насрочена и среща между граничните служби на България и Румъния.

Вдигнаха блокадата на "Дунав мост" 2

Вдигнаха блокадата на "Дунав мост" 2

Намалява опашката и на ГКПП "Капитан Андреево"

От Външно министерство допълват, че Митов е отбелязал отличното сътрудничество между България и Румъния. Той е подчертал, че е важно да се прилагат общи усилия за предотвратяване на подобни ситуации по общата граница. Това е в интерес на двете страни.

Митов е изразил увереността си, че двете страни ще поддържат диалог и ще работят в координация за пълното нормализиране на обстановката.