Министерството на околната среда е разпоредило проучване за площта, ползвана от концесионера на ски-зона Банско фирма "Юлен" в Национален парк "Пирин".

Това заяви шефът на парка Георги Грънчаров по повод сигнал до институции и медии, цитиран от kafene.net

Сигналът е изпратен през почивните дни и според него "Юлен" нарушава концесионния си договор, използвайки повече земя от позволеното.

Сигналът за незаконна държавна помощ в управлението на ски-зоната беше изпратен до министър-председателя, главния прокурор, министерствата на финансите и на околната среда, парламентарната комисия по корупция и няколко национални медии.

Според сигнала, фирма "Юлен" използва повече площ от предоставените й от държавата през 2001 г. 995 декара от национален парк "Пирин" за разширяването на зоната. Концесионният договор беше подписан през 2001 г. от правителството на Иван Костов, когато министър на околната среда беше настоящият зам.-министър Евдокия Манева.

Петър Петров от управителния съвет на "Юлен" отрече фирмата да е надхвърлила площта по концесионния договор и окачестви сигнала като безпочвена нападка срещу нея.

Сигналите, че фирмата използва повече паркова площ от позволеното датират още от 2006 г., когато екоорганизацията "За земята" изготви доклад за нарушенията в ски-зона "Банско".

През декември миналата година Българска фондация "Бизоразнообразие" изпрати искане до екоминистерството да се провери площта на зоната. Според екоорганизацията, тя покрива 191 хектара или почти два пъти по-голяма територия от позволената по договор.

Изчисленията на природозащитниците се базират на сателитни снимки на ски-зоната, направени от Института за слънчево-земни въздействия към БАН и публикувани неотдавна в списание "Осем".

Замерванията на ски-зоната ще са готови до април, каза Георги Грънчаров. Тогава ще стане ясно дали има нарушение и дали ще трябва да се променят параметрите на концесионния договор. От екоминистерството засега не се ангажираха с решение какво ще бъде предприето в случай на нарушение от страна на "Юлен".