Прокуратурата в Добрич започна разследване срещу водното дружество, предаде bTV. Мотивът за проверката е изградено съоръжение за използване на вода от река Батовска. Това е нарушение на Закона за водите.

Преди половин месец бил получен сигнал, че на реката е изграден малък бент и е заустена тръба, свързваща резервоар на територията на помпената станция. Въпросният резервоар бил част от съоръженията на помпената станция, които снабдявали Добрич и околните села с питейна вода.

По тази причина хората се боят, че водата от реката може да е стигнала и до чешмите им. Управителят на ВиК-Добрич Тодор Гигински обаче твърди, че водата от реката се използва за противопожарни нужди. Няма никаква тръба, която да води вода от нерегламентиран водоизточник, която да е влязла по някакъв начин в помпената станция и оттам да е стигнала до насeлението, отрече той.

От своя страна от РЗИ-Добрич информираха, че от началото на годината сa взели пет проби от населените места, които се захранват от помпената станция, и не са установили нарушения. Въпреки това след сигнала са взети нови проби. Резултатите ще станат ясни до края на седмицата.