Повишено е нивото на река Бистрица при кюстендилското село Соволяно и има тя опасност да залее земеделски имоти. Затова реката е под денонощно наблюдение. Това съобщи пред БНР кметът на населеното място Пламен Илиев.

"Засега нямаме паднали дървета, не е излязла от коритото си, до самия бряг е на едни земеделски земи. Ще я наблюдаваме постоянно", заяви той.

И тази нощ в Кюстендилско е валял дъжд, но по-слаб.

Пороите продължават: Частично бедствено положение във Враца, Криводол и Димово

Пороите продължават: Частично бедствено положение във Враца, Криводол и Димово

Нови проблеми заради валежите има и в района на столицата

За последните повече от две години за почистването на речните корита в Кюстендилско не са отпускани никакви средства, каза областният управител в оставка Александър Пандурски, цитиран от националното радио. От седмица-две се почиства коритото на река Банщица от единия до другия край на Кюстендил. Това се прави с пари по общинския бюджет.

БНР информира, че проливен дъжд е валял тази нощ и в област Пазарджик. На места количествата са били над 60 литра на квадратен метър. Обстановката към момента е спокойна.

МОСВ привежда в готовност оперативните звена заради дъждовете в страната

МОСВ привежда в готовност оперативните звена заради дъждовете в страната

Звената на басейновите дирекции работят в 24-часов решим

По думите на областния управител в оставка Трендафил Величков няма получени сигнали за преливане на водоеми или бедстващи хора.

"С колегите от "Напоителни системи" сме в постоянна връзка, следим нивото на язовирите и на реките, които преминават през територията на нашата област. Много дъжд се изсипа навсякъде, но няма рязко повишение на реки, на язовири. Всичко е в контролируемите норми. Аз от 6.30 успях даже да обиколя тук, на територията на община Пазарджик, по-големите реки - Тополница, Марица, Луда Яна. Положението е спокойно. Оставаме да следим ситуацията, и аз, и колегите. Мога да призова нашите съграждани, ако видят някъде, че проблем или се тревожат, че има такъв, да сигнализират своевременно. Ние сме на поста си и ще реагираме", посочи той.