Стотици мъртви риби са били забелязани край брега на река Караагач в Китен, съобщи БНТ. Зрители са сигнализирали, че от два дни насам рибите в реката масово измират.

Според местните жителите причината за измирането на рибите се крие в това, че канализациите на Китен и Приморски се оттичали в реката.

Днес водата в реката отново е била видимо замърсена. По думите на туристи, къмпингуващи наблизо, бедствието може да е оприличи като екологична катастрофа.

Хората се притесняват от това, че рибата започва да се разлага, което може освен неприятна миризма, да допринесе и за разпространяването на болести.

Според Деяна Димова децата в района дори си играели с мъртвата риба. По думите ѝ въпросната болест може да се пренесе до всички, защото като реката бъде отворена, водите ѝ щели да замърсят и морето.

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас и Басейновата дирекция във Варна вече са извършили проверка на водите на реката Караагач.

Според експертите умрелите екземпляри са единични бройки.

Установено е обаче, че реката не се влива в морето, защото се е образувала естествена пясъчна коса в района на устието на Караагач. От водите на реката са взети проби за физико - химичен анализ, чийто резултати се очакват до дни. Измерени са киселинността и съдържанието на разтворен кислород във водите.

Проби са взети и от крайбрежните морски води от три пункта.

Припомняме, това не е първият път, в който се наблюдава масово измиране на рибата край река караагач. На 14 август 2016 година, точно преди една година, рибари сигнализираха за голямо количество мъртва риба в реката. Тогава те разказаха, че миризмата в района е неописуема, а отровената риба е стотици килограми - водата буквално е покрита с нея.

Подозират бракониери за масовия мор на риба в река Караагач

Подозират бракониери за масовия мор на риба в река Караагач

Кметицата на Китен смята, че става въпрос за гърмеж на риба

Тогава кметът на Китен Катя Вълчева посочи, че според подозрения масовото измиране на рибата в реката се дължи на бракониерски действия. Оказа се обаче, че причината за бедствието е ниското ниво на кислород във водите на реката.

Кислород 7 пъти под нормата довел до измирането на рибата в р. Караагач

Кислород 7 пъти под нормата довел до измирането на рибата в р. Караагач

Имало и 35 пъти превишаване на нормата на амониев азот и 16 пъти на фосфор