До края на април трябва да стане ясно колко средства са необходими за ремонта на язовир "Огоста". Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес, заедно с представители на ДАМТН, направи оглед на язовир "Огоста".

По думите му проблемът с ремонта на водния басейн е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък.

Издаденото строително разрешение изтича през май, уточниха от министерството.

Министър Богданов припомни, че ремонтът на стената на язовир "Огоста" е задължение на държавата и тя трябва да си свърши работата.

"Обсъдихме следващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК, да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение.", допълни министърът.

Предстои да бъде сформиран екип от областната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (ДПУСЯ) и Министерствата на икономиката и индустрията и на земеделието и храните. Експертният състав ще има за цел да направи оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира.

"През годините вече са били изхарчени 600 млн. лв. за ремонт и реконструкция на язовири, но "Огоста" не е бил сред възложените за ремонт. Ето защо към момента няма подписан договор за това, което налага намирането на решение и осигуряването на финансов ресурс за извършването на необходимите строително-монтажни работи", каза още министър Богданов.

Той подчерта, че за изхарчените вече средства, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство

Част от темите на визитата беше и икономическото развитие на област Монтана. При среща с Областния управител Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от региона - Ванина Вецина и Ирена Младенова стана ясно, че е изключително важно хората от региона да изберат да останат в областта.

"Трябва да има равнопоставеност между регионите в България", категоричен беше Богданов. "Тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента, между Южна, Северна и Северозападна България, трябва да бъдат преодолени", каза министърът по време на срещата. Той посочи капацитетът, който е изграден на областно и общинско ниво, като водещ фактор за справяне с регионални дисбаланси на територията на страната.

Икономическият министър обяви, че ще бъде изградено регионално инвестиционно звено, което ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в Монтана и региона. Екипът ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Министърът каза още, че Северозападна България предлага добра бизнес среда. "Тук е най - високият праг за държавна помощ. До 60% от капиталовите разходи могат да се отпуснат при привличане на инвеститор в региона", подчерта Богданов.

На срещата бе обсъдена и възможността за създаване на нова индустриална зона. По думите на Богданов изграждането на подготвени терени, подходяща инфраструктура и наличието на подготвени кадри ще насърчат привличането на повече инвестиции и ще стимулират разширяването на производствата на компаниите, които вече развиват своята дейност. Министърът подчерта необходимостта от изготвянето на карта с възможностите, които предлага регионът, като по този начин компаниите ще могат да стартират своите инвестиционни намерения по-бързо. Богданов посочи, че Националната компания индустриални зони ще спомогне процеса по реализация на проекти, отворени за публично-частно партньорство.

Още 30 млн. лв. са необходими за възстановяване на язовирите в Царево

Още 30 млн. лв. са необходими за възстановяване на язовирите в Царево

Част от тях ще са за пътища и дерета