До началото на ноември, ако времето позволи, ще започне текущ ремонт на деформираната активна лента на АМ "Тракия" между Пловдив и Стара Загора в посока Бургас, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предвижда се дейностите по 17-километровия участък да бъдат изпълнени в срок от три седмици.

Очакваната стойност на предвидените за строителни дейности по трасето е 4,5 млн. лв. Те не стартирали през лятото, за да не се образуват опашки, задръствания и тапи.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Пловдивско. Там той е проверил изпълнението на строително-монтажните работи по проекта за рехабилитация и реконструкция на пътя Пловдив - Асеновград.

По думите на Нанков, имало огромен напредък в реалното изпълнение на обекта, който бил пример как трябва да се изпълнява пътен участък като ново строителство. Работело се поетапно, като първо ще се трасира и изгради новото платно, а след това ще се рехабилитира съществуващото, като изпълнението на дейностите изпреварва определения график.

Очаква се финансираната със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 реконструкция на пътя да приключи до края на 2018 г. За да има добра пропускливост на пътя, сигурност и безопасност на придвижване, е необходимо да бъдат изградени локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта по ОПРР. 

Спорен е броят на кръговите движения, които трябва да се изградят. Три са безспорните кръгови кръстовища - при Асеновград, на летището и при околовръстното шосе на Пловдив, което впоследствие ще прерасне в пътен възел. Останалите ще бъдат коментирани с областния управител и кметовете на база анализ на трафика, за да се запазят характеристиките на пътя като скоростен и да се облекчат жителите на по-малките населени места.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството потвърди поетия ангажимент към жителите на Пловдивска област да бъде завършено околовръстното шосе на административния център.

Днес Николай Нанков се включи в храмовия празник на Мулдавския манастир "Св. Петка". Работи се по захранването на светата обител с вода, което е трудно поради голямата денивелация на терена. Заради разликата във височината на най-ниската и най-високата точка от него от 300 м е необходимо да бъдат изградени две помпени станции. За тях ще трябва да се осигури и електрозахранване, като най-близката точка е на около 1 км.

Министърът напомни, че липсата на вода е била една от причините за големите щети от пожара в манастира преди седем години, при който изгаря източното му крило.

Срокът за изпълнение на водопровода е близо една година, като дейностите по него ще се изпълняват поетапно. Индикативната стойност на съоръжението, което е на етап идеен проект, е 700 000 хил. лв. След реализацията му ще бъде ремонтиран и пътят до манастира.