Столична община въвежда промени на движението по някои главни булеварди, съобщиха от институцията. Те са във връзка със стартиращото утре прокопаване на тунела за разширяване на метрото.

От утре, 6 януари, за период от две години и половина се затваря участъка на южното локално платно на бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница между бензиностанция OMV и "Макдонълдс" Трафикът ще преминава през обходен път, който да осъществява връзка на локалното платно и бул. "Цариградско шосе".

Ще бъде променено и движението на няколко автобусни и тролейбусни линии. Временно затворено за движение ще бъде и локалното платно между улиците "Йерусалим" и "Димитър Моллов".

Снимка 648218

Източник: пресцентър на Столична община

В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете.

Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията.

На мястото, където се затваря движението заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила.

За да се пропуска трафикът, жителите на квартала ще минават през обходен път по ул. "Серафим Сливенски".

След две години и половина движението ще бъде възстановено, но строителните дейности под земята ще продължат. "Малко по-надолу сме направили пробив на разделителния остров между локалното платно и "Цариградско шосе" и по този начин се осигурява бърз достъп до самия булевард от локалното", допълни Светослав Статев.

Промяна в движението на градския транспорт ще има за тролейбусната линия номер 5, за автобусите 73, 84, 184, както и за нощната автобусна линия N1.

Припомняме, че през септември миналата година МС отпусна 40 млн. лв. за изграждане на третия лъч на столичното метро. Планът за разширяването му включва изграждането на нови метростанции в участъците : ул. "Шипка" - ж.к. "Гео Милев", район "Слатина" - зала "Арена Армеец"/"София Тех парк" - бул. "Цариградско шосе".

МС отпуска 40 млн. лв. за изграждането на третата линия на метрото

МС отпуска 40 млн. лв. за изграждането на третата линия на метрото

Средства ще бъдат осигурени за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.