Приключи реставрацията на художественото платно в зала "Панорама" на художествения музей Панорама "Плевенска епопея 1877 г".

Това се извършва за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация на художественото платно в рамките на 45 дни е извършено и почистване и възстановяване на предметния план.

Директорът на Военноисторическия музей в Плевен Емилия Зорнишка заяви, че реставрацията на Панорамата е била необходима и подчерта, че художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в музея.

Средствата за реставрацията в Панoрaмата са събрани от националната кампания "Ние обичаме България", стартирала през 2016 г., в рамките на която са подкрепени още два български символа - Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Това лято завърши и реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка, а от края на 2018 г. Националният историко-археологически резерват "Мадара", където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника.

Ремонтът на Паметника на свободата на Шипка приключва по-рано от предвиденото

Ремонтът на Паметника на свободата на Шипка приключва по-рано от предвиденото

Лъвът на паметника е разкрил нови тайни

Снимка 448184

Източник: Rewe Group