Ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка ще приключи по-рано от предвиденото, информира БГНЕС.

Кореспондент на медията в региона съобщава, че лъвът на паметника е разкрил нови тайни, след като започна реставрирането му. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Установено е, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по-рано.

Започва ремонт на Паметника на връх Шипка

Започва ремонт на Паметника на връх Шипка

Той ще продължи до първи септември

,,Установи се, че на всяка част, от която е сглобен лъвът, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответният елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов - директор на парк - музей Шипка - Бузлуджа.

Снимка 433806

Източник: БГНЕС

Носещата конструкция, върху която лъвът е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен, също са в добро състояние. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

Снимка 433807

Източник: БГНЕС