Инсталация за преработка от излезли от употреба монитори от телевизори и компютри се очаква да заработи от началото на следващата година на територията на район "Кремиковци".

Това заяви изпълнителният директор на "Макметал холдинг" АД Филип Алексиев на пресконференция, цитиран от БНР.

По думите му проектът се съфинансира по програма LIFE+ в направление "Политика и управление в областта на околната среда" в рамките на "Демонстрационен проект на инсталация за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване".

Той е на обща стойност 1 757 970 евро, от които съфинансирането от Европейския съюз е на стойност 503 985 евро.

Срокът за реализацията му е 42 месеца - до края на юни 2013 г.

Проектът се изпълнява съвместно от "Макметал" и Асоциацията на еколозите от общините в България.

Според Ирина Василева, отговаряща за дейностите с отпадъци във фирмата, към момента на територията на страната няма работеща инсталация за преработка на излезли от употреба монитори.

Досега от компанията складираха събраните непотребни монитори и при натрупването на голямо количество от тях, ги изнасяха извън страната.

Очакваният капацитет на инсталацията е 80-100 монитора на час. Тя ще бъде обслужвана от 3-4 човека, за чиято безопасност ще бъде инсталиран и компресор за поглъщане на вредните вещества.

При необходимост от увеличаване на капацитета на инсталацията, ще бъде закупен допълнителен модул, посочи Василева.

"Макметал" обединява десет фирми с опит в обработката на отпадъци.

За миналата година събраните от компанията стари автомобили са над 31 хиляди, а старите електроуреди - над 16 хиляди.

От компанията припомниха националния безплатен телефон, на който могат да се дават заявки за извозване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване - 080014100 и апелираха то да не се оставя до контейнерите за битови отпадъци.