Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) засилва проверките след серия случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в град Пловдив и околността. За последните 24 часа РИОСВ - Пловдив е получила 5 сигнала за подобни нарушения.

Граждани са докладвали за запалвания на отпадъци, съпроводени от силни миризми, в Шекер махала, Северен район и на улица "Крайречна" в Източен район. Екоинспекцията е информирала писмено кмета на Пловдив за незаконното натрупване на отпадъци и изгарянето им, настоявайки за засилване на контрола от негова страна, съгласно задълженията му, определени в Закона за управление на отпадъците.

Екипи на РИОСВ - Пловдив извършват местни проверки, а при установяване на нарушения ще бъдат предприети предвидените в закона наказателни действия.

Друг инцидент, регистриран вчера, е пожар на конна база в землището на село Царацово, община Марица. При проверка на мястото е установено горене на тлеещи отпадъци от торова маса и слама, които са били разпръснати на площ между 700 и 800 квадратни метра. Управителят на базата е съобщил, че запалването е станало самоотделно, а той е сигнализирал пожарната и е предприел действия за ограничаване на пожара.

Експертите на РИОСВ - Пловдив са издало предписание на дружеството за предприемане на мерки, които да предотвратят повторно запалване на отпадъците и да ги съхраняват на площадката на конната база.

Екоинспекцията ще предприеме административни наказателни действия във връзка с нарушенията. Законът за управление на отпадъците предвижда глоба до 4000 лева за незаконното изгаряне на отпадъци.

След пожар в завода за горене на отпадъци в Девня няма запалени отпадъци и замърсяване

След пожар в завода за горене на отпадъци в Девня няма запалени отпадъци и замърсяване

Няма щети и наранявания на служители, според собственика на инсенератора "ЕкоСейф"