В завода за горене на отпадъци в Девня няма горящи отпадъци и замърсяване на околната среда. Пожарът е потушен незабавно, като няма щети и наранявания на служители. Това обяви Станислава Евтимова, управител на "ЕкоСейф", в прессъобщение до медиите.

"ЕкоСейф" е собственик на инсинератора. След пороен дъжд и силни гръмотевици са забелязани пламъци в задната част на площадката на инсинератора, където са съхранявани малко количество отпадъци в затворени и обезопасени контейнери. Не е имало служители на обекта и съоръжението не е било в работен режим. Все още не са установени причините за огъня.

Охраната в предприятието е извикала пожарната и полицията. До пристигането им са взети действия по потушаване и ограничаване на огъня, чрез наличната противопожарна система на обекта. От РСПБЗН- Девня са реагирали и ситуацията е овладяна.

От РИОСВ - Варна са стартирали измерването на въздуха с мобилна станция. Екипът на "Екосейф" Девня е дошъл на място, за да контролира процеса. 

От компанията призовават да не се спекулира по темата, и добавят, че няма опасност от замърсяване на въздуха и на околната среда. Всички мерки и инструкции по безопасност са приложени незабавно по протокол, подчерта Евтимова, която също е пристигнала на обекта след като е информирана.

Предстои да направят анализ на възникналата ситуация и причините довели до нея. От "ЕкоСейф" още изтъкват, че са инвестирали 10 млн. лв. в оборудване което покрива европейските екологични норми и изисквания по отношение на изгарянето на отпадъци, както и в нова мониторинговата система.