Предложените от Комисията за борба с COVID-19 строги мерки в Община Благоевград предизвикаха задочен сблъсък между общинските съветници и кмета Румен Томов, който вижда в пълното затваряне риск за бизнеса и доходите на хората, съобщи bTV.

Комисията предложи затваряне на всички обекти за срок от три седмици с изключение на аптеки, банки, хранителни магазини и държавни структури. Предложен беше още и вечерен час за учениците - 20:00 часа.

Ресторантьори заявиха на брифинг пред общината, че обсъжданото затваряне на търговските обекти, ще се отрази много негативно върху икономиката на града.

Искат пълно затваряне на Благоевград за 3 седмици

Искат пълно затваряне на Благоевград за 3 седмици

Решено е да се открие триажен кабинет за целия град

Кметът Томов категорично заяви, че не одобрява тези предложения и добави, че действията на комисията са "необмислени и прибързани".

Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар", написа кметът в социалните мрежи.

Над 25 ноември Общинският кризисен щаб ще заседава и ще гласува предложенията на комисията от общинския съвет.