Русе заслужава да бъде наричан "най-европейски град в България" е изводът от анкетата „Европулс", изследваща нагласите на русенци относно членството на България в ЕС, предаде Ruseinfo.net.

59.5 % от анкетираните граждани демонстрират добро познаване на ролята и функциите на Европейския Парламент. Проучването е част от програмата на кампанията "Европейски дни в Русе". То бе представено пред обществеността и медиите на честване на Деня на Европа, организирано днес от Областна администрация Русе и клуб "Европеистика" със съдействието на Русенския университет „Ангел Кънчев".

Европейският Парламент е органът, в който се „коват" законите на Общността, а над 80% от приетото законодателство влияе пряко върху живота и доходите на всеки гражданин на Европейския съюз, респективно и на българите, подчерта губернаторът.

18-те евродепутати от България, които ще заемат местата на досегашните ни наблюдатели в Европейския парламент ще се включат в процеса на "правене" на европейска политика и вземане на решения, засягащи интересите на всички над 450 милиона граждани на ЕС.

Свободата на движение, пътуването с лична карта, отпадането на митата, улеснената комуникация, по-високия жизнен стандарт и търговския обмен, са основните плюсове от членството на България в ЕС, които хората виждат в личен план, стана ясно от проучването на Клуб "Европеистика".

Като минуси са определени по-високите изисквания към българите като цяло, оправдаването на вътрешни проблеми с ЕС, проблемите за родното производство и спадането на покупателната способност на гражданите.

Процентът на анкетираните, които все още се колебаят дали да гласуват за представители на България в Европейския Парламент, е 26%.
Със сигурност ще дадат своя вот на 20 май- 56%, а 18% от русенци са категорични, че няма да гласуват.

Проучването няма претенции за изчерпателност и представителност, но маркира тенденциите в настроенията и нагласите на гражданите в първите месеци от пълноправното членство на страната ни в ЕС.