Пореден случай на обгазяване на Русе с неизвестен произход. За това сигнализираха жители на повечето от кварталите в града, съобщава БНТ.

Неприятната миризма, определяна като бакелит, химия, нефтопродукти и изгоряла пластмаса, е започнала да се усеща около 5.00 часа сутринта и се е задържала до 9.30 часа.

Местните подозират, че източникът е предприятие за производство на авточасти в източната промишлена зона, като проблемът е от години.

Въпреки многократните протести и извършвания мониторинг от общината и РИОСВ, неприятните миризми заливат почти през ден по-голямата част от Русе.

През днешния ден в екоинспекцията са постъпили повече от 16 сигнала за поредното обгазяване. Дежурният екип в РИОСВ е извършил обходи в града между 5.30 часа и 11.00 часа.

В Русе отново алармират за обгазяване

В Русе отново алармират за обгазяване

Кметът на града Пенчо Милков смята, че замърсителите на въздуха са повече от едно предприятие

Проверени са и двете промишлени зони, кварталите "Здравец-Изток", "Възраждане" и централните части на града. В района на предприятията обаче не са установени миризми или необичаен режим на работа на инсталациите.

При обход в кварталите "Тракция" и "Пухлево дере" са открити много тлеещи огнища, замърсени с битови отпадъци на площ около 100 кв. м. Предстои да се установи кой е собственикът на замърсения терен.

По данни от измервателната станция в кв. "Възраждане" вятърът е бил с много ниска скорост, наблюдавано е почти безветрие, с преобладаваща източна посока.

В Източната промишлена зона тази сутрин не са регистрирани отклонения от нормите на наблюдаваните атмосферни замърсители.

Русенци се оплакват от обгазяване

Русенци се оплакват от обгазяване

Кметът Пенчо Милков иска постоянна станция за замерване на чистотата на въздуха