Новите "паяци" на Центъра за градска мобилност - ЦГМ са вече в София, с тях репатрират автомобилите нарушители до наказателните паркинги. Вчера са пуснати 4 нови "паяка", днес пускат всички, закупени са общо 10, коментира пред БГНЕС Румяна Милова, член на Управителния съвет на ЦГМ.

Милова обясни, че в града ще се движат общо 18 машини на ЦГМ. От старите 14 оставят 8, останалите 6 се бракуват, тъй като те непрекъснато се развалят и разходите за ремонт са необосновани. Две от новите машини могат да репатрират и по-тежки автомобили, включително джипове. Назначават се и допълнителни екипи, за да се санкционират повече нарушители.

Започват да обикалят столицата в търсене на нарушители, тъй като до момента са е работело само по подадени сигнали, но това се променя, допълни Милова. Най-много нарушители има по велоалеята при болница "Токуда", бул. "Джавахарлал Неру" в "Люлин", по бул. "Тодор Александров" при 32-ро училище, по бул. "Симеоновско шосе" и в "Студентски град".

ЦГМ обещава скоро да решат проблема с паркирането на забранени места, като паркове, градинки, велоалеи и др. Нарушителите спират на такива места, защото знаят, че има малко репатриращи автомобили и трудно се придвижат в задръстване, но и това се променя добави Милова.

За шофьорите, които сами свалят скобите от автомобилите си, се предвиждат нови санкции. За счупена или свалена скоба ще се плаща 30 лева първоначална глоба, ще се плаща престоя в зоната, дори и нарушителят в този период да не е бил там, както и щетата за скобата, в размер на 200 лева. Очаква се тези промени в наредбата за движение в София да бъдат гласувани от Столичния общински съвет - СОС

СОС предлага глобата за паркиране на тротоари и градинки да стане 200 лв.

СОС предлага глобата за паркиране на тротоари и градинки да стане 200 лв.

200 лв. глоба и за паркиране на пешеходни зони и места за хора с увреждания

В четири столични района и с 5500 места се разширява "Зелена зона" от 1 ноември. С 1500 нови места ще се увеличи зоната в район "Възраждане", със 700 в "Красно село", с 2200 в "Лозенец" и с 1100 в "Оборище".

Зелената зона в "Красно село" ще обхваща улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски".

Във "Възраждане", между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" - ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

В "Оборище", между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково", и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

Зелената зона в "Лозенец" предвижда и "Горен Лозенец", който е извън последното разширение от есента на миналата година. ЦГМ инвестира 900 000 лева до есента, за ремонт на тротоари в зоните, сумата от близо 2 млн. лева, предвидени за ремонт. Очакват и около 4 млн. и 300 хил. лева приходи за година.