Столичният общински съвет публикува за обсъждане Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Предложените промени в наредбата за движение в столицата са 27 на брой.

Синята зона няма да поскъпва, увери Фандъкова

Синята зона няма да поскъпва, увери Фандъкова

Не става само със стимули, трябват и ограничения

Според тока 19 се предлага изменение на член 127 от наредбата. Промяната предвижда при констатирането на нарушение и поставянето на скоба водачът, който е в нарушение, освен предвидената по закон глоба в размер на 30 лева (чл. 126 от наредбата), да дължи и сумата за всеки час престой в съответната зона. Цената на престоя ще се определя спрямо цената в "синя" и "зелена" зона.

Таксата за престой на водачите в нарушение ще се начислява до момента на заплащане на дължимите суми за нарушението и слагането на скобата.

Следващата промяна предвижда след изтичането на работното време на съответната зона, превозното средство, което е в нарушение и на което е била поставена скоба, да може да бъде репатрирано, като собственикът на колата ще трябва да покрие и разходите по преместването на автомобила и таксата за пазенето му на специализиран паркинг.

Пуснаха винетките за паркиране в центъра на София

Пуснаха винетките за паркиране в центъра на София

Документите се подават в пунктове за билети на метростанциите НДК и ЕС

Ако водачът на превозното средство, на което е сложена скоба, реши да премахне сам скобата, той ще носи отговорност за това. Същият ще трябва да заплати сумата за всеки час престой до края на работното време на зоната, независимо от това дали автомобилът е напуснал мястото на нарушението. Водачът ще трябва да заплати и стойността на скобата, която е отнел или повредил при свалянето.

Според промените (точка 23) се увеличава и глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки. Глобата става от 50 лева на 200 лева.
Глобата за неправомерно паркиране на място, предвидено за автомобили на хора с увреждания, също ще бъде 200 лева, ако промените се одобрят от столичните общинари.

С промените се предвижда и пускането на 2-годишни винетки за локално платено паркиране за жителите, които живеят на територията на зоните. Отпадат и привилегиите за съсобственици, които не живеят на адреса. Предлага се обаче лицата, които са със статут на продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване на такъв адрес, да могат да получават винетки за платено паркиране.

 

Столичният общински съвет предлага и промени на обхвата на "зелената" зона в някои квартали на София - Красно село, Оборище, Възраждане и други места.

Снимка 362890

Източник: СОС

Обхватът на "зелена зона" е зоната, попадаща извън обхвата на "синя зона", и е оградена от следните булеварди и улици:

бул. " Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. "Михай Еминеску", бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", ул. "Митрополит Кирил Видински", ул. "Йосиф Петров", пл. "Велчова завера", ул. "Стоян Михайловски", бул. Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", ул. "Атанас Дуков", ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна", ул. "Хенрих Ибсен", ул. "Козяк", ул. "Св. Осий Кордобски", ул. "Св. Атанасий Велики", ул. "Козяк", ул. "Света Троица", ул. "Никола Образописов", ул. "Епископ Протоген", граница на Южен Парк", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх", бул. "България", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Витоша"/до ул. "Бяла черква" и обратно до бул. "България"/, бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", ул. "Св. Георги Софийски", бул. "Академик Иван Е. Гешов", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Камен Андреев", ул. "Охридско езеро", ул. "Гюешево", бул. "Инж. Иван Иванов", бул. Ал. Стамболийски", ул. "Димитър Петков"/до ул. "Д-р Калинков" и обратно/, бул. Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков", бул. "Сливница", ул. "Опълченска".

Максимална продължителност на паркиране до 4 часа. По граничните булеварди посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "зелена зона". ППС, за които е заплатено почасово платено паркиране в "Синя зона", могат да бъдат паркирани и в "Зелена зона", допълват от общината.

Столичани паркират безплатно по празниците

Столичани паркират безплатно по празниците

Периодът обхваща общо 8 дни