"Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ". Това заяви в ефира на bTV кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Според Фандъкова да се въведе по-висока цена за "синя зона" в дните с повишено замърсяване на въздуха е трудоемко. Това е причината общинският съвет да се е отказал от такива действия.

Ограничението на движението в центъра на столицата, за да се справи общината със замърсяването, и пълното ограничаване на превозни средства в централната част в тези дни са сред другите предложения за справяне с проблема.

"Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт", заяви столичният кмет.

Тя увери, че София е много далеч от проблемите на градове като Пекин, но страховете са основателни. Замърсеният въздух е проблем, с който всички трябва да се борят, изтъкна Фандъкова. Столичният кмет също пътувал с градски транспорт, когато замърсяването е над нормите.

Мобилно приложение се подготвя от общината. С него граждани ще могат да следят в реално време замърсяването. Постепенно ще се сменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, предвижда пилотен проект, обясни Фандъкова.

За "зеления билет" са нужни инвестиции и разходи за борбата за по-чист въздух.

"Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво", обясни столичният кмет. Мерки като "зелен" и "бял" билет трябва да са съпроводени с рестриктивни мерки и за автомобилите - "само със стимули не може, ще трябва и с ограничения", акцентира Йорданка Фандъкова.