Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще вложи близо 400 000 лв. за повишаване на безопасността на движението по път Е-79 в Кресна. Това съобщават от ведомството.

Припомняме, че жители на Кресна планираха за днес блокада на главния път Е-79. Целта на протеста бе да напомнят на държавата да вземе мерки за обезопасяване на шосето в района и ограничаване на тежките катастрофи.

В съобщението до медиите от Пътната агенция припомнят, че експерти по пътна безопасност миналата година са направили одит на участъка от международния път от кръстовището при Крупник до Струмяни. Уверяват, че при подобряване на метеорологичните условия ще започне изпълнението на предвидените мерки.

Жители на Кресна блокират път Е-79
Обновена

Жители на Кресна блокират път Е-79

Ограничено е движението на камиони над 12 т по път ll-21 Русе-Силистра

По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. Напречна шумяща маркировка ще показва на шофьорите, че трябва да ограничат скоростта до 40 км/час преди пешеходните пътеки.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип "зебра" и ще бъдат премаркирани. Информационни надписи "Погледни" с две стрелки ще привличат вниманието на пешеходците. На тротоарите също ще бъдат монтирани указателни знаци на пешеходната пътека.

От АПИ информират още, че при улица "Кресненски пролом" ще има нова пешеходна пътека тип "зебра" и знаци. Нова повдигната пешеходна пътека ще бъде изградена при съществуващата такава на ул. "Македония". Целта е да се повиши безопасността.

Между железопътния подлез и автобусната спирка в града ще бъде направен нов тротоар. Община Кресна трябва да изпълни тази препоръка на одиторите.

Левият завой от ул. "Македония" към жп подлеза в Кресна ще се забрани за улеснение на трафика по първокласния път.

Сред мерките за повишаване на безопасността на движение са е и монтирането на стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта. Те ще бъдат поставени в Кресна, Долна Градешница и Струмяни. Тези камери обаче са в правомощията на МВР, посочват от АПИ.