Кметският наместник на тревненското село Радевци се оттегли, след като жител е нахлул в кабинета и забил брадва в бюрото му, съобщи Дарик.  

Представителят на местната власт бил изпращан с клетви от случайно срещнали го на пътя съселяни.

Тормозът бил заради отстраняването на кметската наместничка Милка Предeлова - Иванова, която била несменяема на тази длъжност цели 24 години. В община Трявна били внесени 55 подписа за нейното връщане, при условие, че в селото живеят 45 души. Подписите са събирани от софиянец, който имал отношение към населеното място, уточниха от местната община.

След последните местни избори, когато властта бе поета от Дончо Захариев и ГЕРБ, е взето решение да се търси промяна, като се назначават млади хора.

"След моето избиране за кмет на Трявна започнахме разглеждане на работата на всички кметски наместници. В село Радевци имахме оплакване от страна на местния бизнес", заяви Дончо Захариев, кмет на Община Трявна.

Той уточни, че под местен бизнес има предвид туристически комплекс, разположен в селото, където намират работа около 10 души.

"Това е едно малко село с постоянно живеещи около 45 души. Имахме желание да подменим екипите с млади хора. Направихме го в Станчев хан и Радевци. Назначихме младо момче - Росен Манев, който е изключително ерудиран, баща му е бил кметски наместник преди години. Младежът е привързан към селото и с желание да го развива. Първоначалната реакция на хората беше много остра. Само ще кажа, че първия ден човек от селото е влязъл с брадва в кабинета на наместника и я забил в бюрото", разясни събитията Дончо Захариев.

Тревненският кмет е убеден, че това е било подготвено тенденциозно от хора в селото, които настройвали другите. Той определи тези действия като "изключително некоректни". По-късно е назначена Николинка Георгиева за кметски наместник.

"Нещата са тенденциозни и се правят с цел компрометиране на назначените", категоричен е Захариев. Той припомни правото си да смени кметските наместници, когато прецени, че иска да се работи по различен начин.