С още 30 дни е удължено частичното бедствено положение в бургаското село Димчево, съобщи БНР.

Водата там вече е започнала да се оттича, но все още има къщи, до които няма достъп.

Кметът на община Царево Георги Лапчев е подписал сведението за отмяна на обявеното частично бедствено положение в село Кости.

Вече е направен оглед на част от къщите в село Димчево, но до половината не може да се стигне, защото все още са под вода, посочи кметският наместник Елена Атанасова.

"Водата започна да се оттича. 10 помпи работят в момента. Със сигурност близо метър е слязла водата. Военните дойдоха, от Областна администрация също, от пожарната продължават дейностите. Надяваме се да се отводни още бързо, за да може да се извадят помпите на Напоителни системи, за да тръгнат и те", обясни Атанасова.

Бургаско село е в ситуация "вода гази, жаден ходи"

Бургаско село е в ситуация "вода гази, жаден ходи"

Питейната вода е замърсена, а нивите и къщите на хората са под вода

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага Общинският съвет да гласува отпускането на финансова помощ за подпомагането на пострадалите от наводненията семейства в село Димчево. Общинска комисия извърши оглед на всяко засегнато домакинство и изготви списък с необходимото за възстановяване имущество.

За подпомагането на пострадалите домакинства от наводнението кметът Николов предлага да бъдат отпуснати 40 000 лева. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на битово имущество и строителни материали. Предложението за отпускане на финансова помощ ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Заради важността от решаването на проблема и запазване здравето на хората и възстановяване на повреденото имущество законът допуска предварително изпълнение на решението.

Направен е оглед на щетите в село Кости, посочи кметът на Царево Георги Лапчев. Вече имаме приблизителни стойности, но предстои и Междуведомствената комисия също да направи оглед, допълни кметът. "Така или иначе съм пуснал искане за укротяване на цялото дере, което преминава през селото, което ще бъде на приблизителна стойност на около 2 500 000 лв. В краен вариант може би 3 000 000 лв. ще са необходими за цялата тази дейност. Необичайното, което наблюдаваме през последните години, е, че ако в миналото река Велека е излизала от своето корито на 3 години веднъж, тази година имаме два пъти в един месец", посочи Лапчев.

Обявиха частично бедствено положение в бургаското село Кости

Обявиха частично бедствено положение в бургаското село Кости

Река Велека е заляла 40 къщи