Пред паметника на Алеко Константинов на столичния бул. "Витоша" Столична община организира честване по повод 155 години от рождението на твореца и общественика.

Големият български писател и общественик е роден на 13 януари (1-ви януари стар стил) 1863 година.

Актьорът от Сатиричния театър Светослав Пеев откри тържественото честване, като сподели, че той е горд именно с името, което носи този театър - на Алеко Константинов. "Това е чест и ние винаги ще пазим неговото име."

Не случайно този паметник е с поглед, обърнат към планината Витоша, посочи и зам-кметът на София Тодор Чобанов. В словото си Чобанов припомни основни аспекти от житейския и творческия път на Алеко Константинов, като направи препратка към други сатирици от световната литературна история. Алеко Константинов е българският Рабле или нашенският Хашек, посочи Чобанов.

Той изтъкне и особената мисия на поколението на Алеко, която ярко се откроява именно в неговата творческа история - да съгражда съвременна България, в която живеем и ние днес. Според Чобанов, ако Алеко Константинов се беше родил по-рано, той със сигурност би бил с пушка на рамо, редом с Христо Ботев, Васил Левски и Захари Стоянов.

По време на честването на 155 години от рождението на Алеко Константинов бе представено специално издание на вестник, посветен на годишнината, подготвен и издаден от Националния литературен музей.