Жители от пловдивското село Куртово Конаре протестираха пред Министерски съвет днес заради мраморна кариера край селото им, която в продължение на четири години ги е засипвала с бял прах.

През април месец тази година след поредица от протести концесията за добив на мрамори в находище "Бесапарски ридове" беше спряна с акт на министър Теменужка Петкова.

Днешният протест е срещу новината, че от следващата година мраморната кариера трябва отново да заработи. Само преди няколко дни тежка техника е била забелязана в кариерата.

Жителите на пловдивското с. Куртово Конаре и на близкото Ново село настояват за окончателно спиране на работата на кариерата и отнемане на концесията.

Според недоволните жители концесията е предоставена чрез незаконен конкурс, документите за който са изчезнали. Налице са и многобройни други закононарушения.

Според местни жители преди спирането на кариерата денонощно е имало взривове, земеделската им продукция е побеляла от каменния прах, пчелите са изчезнали, броят на болните, включително деца с астма, се е увеличил, а къщите им са се напукали.

Концесионерът пък е категоричен, че липсват доказателства за негативното влияние на кариерата върху околната среда.

По-късно през деня на среща в Министерство на енергетиката протестиращите са били уверени, че кариерата няма разрешително да започне отново работа.

Основание за спиране на работата и е нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера, за което е издадено наказателно постановление от РИОСВ в Пловдив.

В случай, че до 27 декември тази година не постъпят документи от концесионера, удостоверяващи изпълнението на предписанията във връзка с решението по ОВОС, ще възникне основание за прекратяване на концесионния договор, е обяснил заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков

"Жителите на Куртово Конаре трябва да бъдат спокойни, тъй като до момента няма постъпили документи", каза енергийният заместник-министър.